Nova Scotia Duck Tolling Retriever

"Toller" Den kanadiske retrieveren.

 

 Nytt: For å lese mer om tolleren kan du gå inn på sidene til Norsk Retriever Klubb, som er rasens klubb. Link til siden om tollere:

 http://www.retrieverklubb.no/index.cfm?id=376071

Link til svenske tollarklubbens rasekompendium.

Som med bilder viser  hvordan en toller skal se ut. Anbefales.

http://www.tollarklubben.se/rasen-raskompendium-ebook.pdf

 

Så kommer litt om rasen :-)

Tollerens opprinnelige arbeidsoppgaver var å lokke endene så nær at jegerne fikk skutt dem.  Dette gjorde den ved  å leke rundt i sivet, slik at endene ble nysgjerrige og kom nær nok til å bli skutt. Etterpå skulle den apportere endene.

Denne jaktmetoden ble inspirert av hvordan revene jakter. De lokker og lurer endene nær nok, ved å smette frem og tilbake i sivet. Rasen er systematisk og bevisst utviklet i  Nova Scotia i Canada.

Dette er fremdeles en ny rase her i landet, og hvordan en toller ser ut varierer voldsomt. Noen tollere er kraftige, andre er spinkle, noen minner mer om langpelsede mynder. Noen er mørkerøde, noen har mye hvite tegninger, andre ingen, noen er lysere oransje, og atter andre er ganske fargeløse. Det vil nok ta enda noen år før vi får en ensartet rase her i landet.

Vilde og Viktor

 

Tolleren er en meget intelligent, leken og lærevillig hund. Den trenger å få bruke hodet. Dette er ingen sofahund, men om den får nok trening og får brukt seg, så trives den også fint i sofaen etter en travel dag.

Størrelsesmessig så er en toller mindre enn de andre retriever rasene, og den  tar ikke så mye plass innendørs. Som voksen har den et rolig og behagelig vesen. Under oppveksten trenger den en konsekvent oppdragelse. Den trenger grenser og arbeidsoppgaver. Men det er også en myk hund. Den er myk og medgjørlig men har sterk egenvilje. Det er ikke sikkert den vil det samme som deg. Man må ikke la seg lure av dens yndige ytre. Her er det mange hjernesceller i sving.

Den er en god vakthund,  og et lojalt og trofast familiemedlem. Den har stor personlighet, og er en vakker hund med et godt gemytt. Vennlig og enkel å være sammen med.

 

Tolleren er en god brukshund som har mange bruksområder. Spor, felt, rundering, lydighet, agillity, . Bruk godbiter og ros, og den lærer det meste man skulle ønske. Klikkertrening er supert

 

Pinner er veldig gøy, både små pinner og store pinner. Men et obs - pinnekasting fører fort til en stresset og bråkende toller

 

                                                 

Mer om tolleren

Opprinnelse og alder 

Nova Scotia duck tolling retriever (toller) kan være et resultat av en krysning mellom en småvokst chesapeake bay retriever, golden retriever og en brun spanieltype, men dette vites ikke med sikkerhet. Andre teorier sier at den kan være en krysning mellom en leverfarget flat coated retriever og en labrador retriever. Noen mener også at den kan være innblandet irsk setter og andre lokale hunder. Retrieverfolk liker også gjerne å si at den skal ha en mungolignende hund i sine aner, men dette bør man neppe feste særlig tillit til. Noen mener også at det er terrier innblandet, siden de har så pågangsmot, og kan være litt sta. Sikkert er det imidlertid at rasen har fått sin utforming i Canada. CKC anerkjente rasen i 1945, som den første kennelklubben i verden. FCI anerkjente den som sådan i 1982 og AKC i 2001. Så det er en ganske ny rase.

Rasen kom til Norge først i 1986 , men må nå regnes som godt etablert. Den har de senere årene blitt stadig mer populær i Norge. Det finnes flere oppdrettere rundt om i landet, og mange i Sverige. Den økende forespørselen etter hunder gjør at mange avler, så vær grundig i valg av oppdretter.
 


Utseende og fysikk

Tolleren er den minste av retrieverne. Hannene blir gjerne ca. 48-51 cm i mankehøyde, mens tispene blir ca. 45-48 cm. Vekten ligger normalt på ca. 20-23 kg for en hanne, mens tispene gjerne veier 17-20 kg.

Tolleren skal gi et kraftfullt og kompakt inntrykk, uten å virke tung. Den er både mindre og lettere i kroppen enn de øvrige retrieverne, noe som gjør den smidigere og hurtigere enn disse.  Utseendet til tolleren varierer en del fra toller til toller.

Hodet er kileformet og er kortere og lettere enn for de andre retrieverrasene. Tolleren kan ha både mørkt pigment (sort) eller lyst pigment (kjøttfarget) på snute, lepper og øyelokkrender. Begge varianter er like aksepterte, men det er viktig at den fargen hunden har på snuten også skal gjenspeiles i lepper og øyelokkrender.

Pelsen er middels lang og består av en stri dekkpels (vannavstøtende) med tett og myk underpels. Myk og god og minner ikke om annen retriever pels. Beheng i brystet og på baksiden av frambena og bakbena. Halen er rikelig behåret og skal gi et tett og buskete inntrykk. Fargen varierer fra ganske lys oransje til mørk rød (mørkere over ryggen, mot noe lysere i buken) med hvite markeringer i brystet, på labbene (sokker), på hodet (bliss) og ytterst på halespissen. Brunrød farge, sorte hår i pelsen eller hvite markeringer på andre steder enn poter, bryst, hode og haletupp er særdeles uønsket.

 

 Bruksområde

Tolleren er en meget utholdende og energisk hund, og en meget dyktig svømmer og apportør. Den er en allsidig brukshund med en rekke flotte egenskaper som gjør den velegnet for så og si alle hundesporter. For mange utgjør den dessuten en god og stødig familiehund, som også har vakthundegenskaper, men det må understrekes at tolleren ikke er avlet med tanke på vokting og det er store individuelle forskjeller når det gjelder vaktinstinkter. Noen av dem har sterkere vokter instinkt enn andre.

En toller er glad i kos

Tollerens spesialitet er som rasenavnet tilsier såkalt tollingjakt/lokkejakt på ender og gjess, der den med sitt lekfulle vesen og bevegelsesmønster lokker viltet inn på skuddhold for så å apportere det fra vann eller land. Det er denne typen jakt som rasen er avlet fram for, men den kan også brukes til alt fra duejakt til storviltjakt (da hovedsakelig ettersøk).

Den er en særdeles god sporhund og rasen har hatt stor fremgang som ettersøkshund på skadet vilt, redningshund, m.m. Tolleren er dog meget allsidig, og egner seg også godt til f.eks. lydighet, agility, freestyle og andre aktiviteter.

 

 Lynne og væremåte 

Tolleren er en meget lojal og viljesterk hund som passer for aktive familier med noe erfaring fra før. Rasen krever ganske mye mosjon og hjernetrim for å trives godt, men den krever også trening i passivitet og ro for å ikke bli stresset. Blir også litt hva man legger opp til selv. Også her er det variasjoner fra hund til hund. Min tispe er f.eks veldig rolig og bedagelig inne, men mye livligere på tur og trening. På grunn av sin viljestyrke krever den en fast og rettferdig leder, men den er samtidig en myk hund som ikke må behandles hardhendt, da en slik behandling ofte viser seg å få motsatt effekt, og hunden kan bli redd deg. Den er flink med barn, men kan fort bli litt for vilter og aktiv for de minste barna, og kan definitivt ikke sammenlignes med den mer populære labrador retriever i så måte. Rasen kan være noe skeptisk til fremmede og er kjent for å varsle når slike kommer på besøk, men den er ingen utpreget vakthund. Ikke alle er så interessert i å hilse på fremmede.