Her har jeg samlet en del fakta om det å ha rotter .

Takker for at jeg fikk lov å bruke disse :-)

(linkene her er gamle, så jeg kan ikke garantere at de fremdeles virker)

Først noen ord fra meg om min erfaring med disse fantastiske dyrene:

Min erfaring er at rotter er kjempe sosiale, og veldig koselige dyr å ha som kjæledyr. De blir fort tamme, og de blir veldig tamme. De kan sitte på skulderen, kikke litt, snuse deg i øret, og gjemme seg i håret ditt, det liker de ofte.  Mine elsker å strykes langs kinnene, bakover fra hodet og over ryggen, og å få massasje i nakken. De er også glad i masse forskjellig å spise. Babymat på glass, grønnsaker og frukt, rent kokt kjøtt, pålegg og ost i små mengder, litt youghurt, hundekjeks og hundemat. Og selvsagt pellets til rotter. Et variert kosthold der de også får gnage og slipe ned tennene sine. Rottegodis og gnagerstenger kan de også få noen ganger. Og husk friskt vann i flaske, har du mange rotter så gjerne ha mer enn en flaske.

Rotter bør absolutt ikke bo alene, de er veldig sosiale, og flere rotter sammen steller hverandre, leker sammen og sover sammen. En ensom rotte kan misstrives veldig.

Og rotter skal ha STORE bur. Og da gjerne større enn man ser for seg som stort. De skal være der store deler av livet sitt, og bør for interessant innredning, og variasjon. Gjem mat rundt omkring, la de lete litt. Og la dem ha hus ulike steder, når de er tamme blitt. Tørkepapir remser elsker de å samle sammen og lage seg reir i. Jeg pleier å rive opp masse i små biter, og spre rundt i buret, så må de samle dem sammen selv. Da har de litt å gjøre på.

Det er viktig å oppsøke informasjon på internett, ta kontakt med klubber, og søke opp bilder på rottebur, og få ideer til hva man kan gjøre med sitt eget bur. Norsk tamrotteforening er et bra sted å begynne.

Og bruk ting inni buret som kan vaskes. Dekk hyller med fleeceteppe biter, og lag hengekøyer av fleecetepper til dem. Disse skiftes og vaskes når de lukter tiss. Da er det lettere å holde rent. Bruker man hyller av tre, så må disse males godt for å unngå at tiss trekker inn i dem. Antagelig begynner de å lukte etter en stund, og må da skiftes ut.

    

Her er et bilde av buret mitt .

 

Her er et bilde av buret mitt  med en annen innredning

 

 

 

 

Her er noe hentet fra siden  http://www.rugratzz.webs.com/

 

Det første du må tenke på, er om rotter faktisk ER det riktige kjæledyret for deg. Har du noen allergier for andre dyr? Da kan det også godt hende at du har det for rotter. Sjekk det ut FØR du anskaffer deg rotte. Det er mye stress for rotten å flytte til forskjellige hjem på kort tid, så det bør unngås. Har du god nok tid? Rotter trenger minst 1-2 timer ute fra buret hver dag, og aller helst mer.
Selv om de er små, kan det komme uforutsette veterinærutgifter som kan bli dyre.
Plass er også viktig. 2 rotter skal ha et bur som er minst 50 cm x 50 cm x 80 cm, og HELST større! Et slikt bur tar plass, og jeg har faktisk et eget rom hvor jeg har rottene mine.
Når du skal på ferie må du ha noen til å passe rottene. Det skal allerhelst være noen som kan holde på med dem, men til nøds bare gi dem mat og vann + ev. Skifte buret. Du må også være sikker på at de som passer rottene klarer å se sykdoms tegn, og ha mulighet for å kunne få rotten til veterinær i nødstilfeller.


Utstyr
Man bør ha alt utstyret i hus før rottene kommer hjem. Utstyr som de trenger et bur (i størrelsen som nevnt over), et reise bur, matskål og drikkeflaske, selve hovedforet, Burstrø og annen burinredning som hengekøyer, hyller, rør, sovehus osv.

Kjønn
En annen viktig ting å tenke på er kjønn. Man skal alltid ha to av samme kjønn, da rotter formerer seg svært raskt. Det også veldig viktig at du har minst 2 sammen, da rotter er svært sosiale dyr, og et menneske kan aldri erstatte en annen  rottekompis. Det er noen som foretrekker den ene kjønnet fremfor det andre. Hannrotter er som regel mest kosete, og late, særlig i voksen alder. De markerer seg med en stripe tiss nesten overalt hvor de går. Dessverre kan noen hannrotter bli aggressive mot andre nye voksne hannrotter, selv om dette er nokså sjeldent.
Hunnrotter er mer livlige av seg, og er dermed det mest underholdene kjønnet. De er også som oftest veldig lette å introdusere for nye rotter. Noen hunnrotter markerer seg også med å tisse.

Hvor kan jeg få tak i rotter?
Når du skal få deg rotter er det tre muligheter: Å kjøpe fra dyrebutikk, oppdretter eller å overta en omplasseringsrotte.
Den første muligheten som er å kjøpe fra dyrebutikk er det veldig mange som velger, fordi det er veldig mange dyrebutikker over alt og du får med rotten hjem med en gang uten ventetid. Det er ofte også godt utvalg av rotter. Noen liker også å kjøpe fra butikk, for da kan de kjøpe utstyr med det samme. Men det er også en del bakdeler med dette. Mange dyrebutikker kjøper rotter fra en stor "dyreprodusent" som heter Imazo. Der masseproduserer de rotter, uten å tenke på aggresjon, sykdom osv. Det er også ofte at rottene derfra har lus og/eller midd i pelsen. Noe som også er veldig dumt er at rottene som regel er veldig lite håndtert, noe som gjør dem menneskeskye og vanskelig å håndtere med det første. Det verste som faktisk skjer er at ungene blir tatt fra mor alt for tidlig. I noen tilfeller er det helt nede i 3 ukers alderen! Så i så fall hvis du skal kjøpe på dyrebutikk, vær nøye med å spørre om alderen. De skal være MINST 5 uker ved salg. Man kan også risikere hvis du kjøper en hunnrotte at den kan den være drektig pga. kjønnene har blitt skilt for sent, eller ikke det hele tatt. Før du kjøper fra dyrebutikk burde du også ha en del kunnskap om rottehold fra før, fordi de ansatte dessverre som oftest har alt for lite kunnskaper om rottehold generelt.
Den andre muligheten er å kjøpe fra oppretter. Hvis du gjør det får du er godt planlagt kull, hvor oppdretteren har tatt hensyn til helse og gemytt. Som oftest får man også med stamtavle og informasjon rundt slekten. Rotteungene er som regel helt eller delvis tamme når du får dem. Noe som jeg anser som et veldig stort pluss, særlig hvis det er dine første rotter, er at du i etterkant kan spørre spørsmål og få råd fra oppdretteren. Det eneste som er dumt er at det er få seriøse oppdrettere i landet, kan det være lang ventetid og langt å dra for å hente rotten.
Den siste muligheten er å overta en omplasseringsrotte. Da gjør du samtidig en god gjerning for rotten, fordi det oftere er vanskeligere å gi bort en voksen rotte enn en rottebaby. Hvis rotten er fra oppdretter kan du få informasjon om slekten og stamtavle.  De fleste rotter som har hatt et godt hjem er helt tamme, og hvis den er vant til andre rotter kan den være lett å introdusere til dine egne. Man kan også noen ganger få bur og utstyr med veldig billig eller gratis. Det som er litt dumt er at rotten kan bli stresset av å flytte og i noen tilfeller kan de endre adferd og hvis rotten har bodd alene kan det være veldig vanskelig å introdusere den for nye.

Mat og drikke
Rotter er altetende sånn som oss. De trenger både planter og kjøtt.
Vann har man i drikke flasker, som man henger utenpå buret. Den må skiftes på og vaskes hver dag. De må også 2 matskåler. 1 til tørrfor og en til fersk mat. Den til fersk mat må vaskes hver dag.
Rotter skal ha et tørrfor som er spesielt tilpasset dem. Man kan ikke kjøpe vanelige gangerblandinger på dagligvare butikker, da de ikke inneholder alle næringsstoffene som rottene trenger. En stor fordel er hvis alle bitene i blandingen er like, da unngår du at de velger seg noen biter som de spiser og noen de ikke spiser. Blandinger med like biter er f.eks. Rm 1 og 3, Rat & Mouse Duo,
Selective og Extra Vital . Da unngår du også å måtte kaste masse mat som rottene ikke spiser. Jeg bruker rm1 til rottene mine og Rat & Mouse duo når jeg ikke får tak i rm1. Rm1 er det absolutte beste rotteforet og kan kjøpes gjennom Norsk Tamrotteforenings nettbutikk.
I tillegg skal rottene få fersk mat. De kan få all mat som vi kan, med noen få unntak. Jeg gir frukt og grønnsaker, fisk, egg, kylling,  tørket brød osv. Vær forsikt med å gi rottene sterkt krydret mat.


Buret
Rotter tilbringer den meste av tiden sin i buret, så derfor bør man ha et stort bur med masse forskjellig innhold. Mange dyrebutikker selger små hamsterbur til rotter. Det skal de ikke ha! De skal minimum (som nevnt over) ha et bur som er 50 cm bredt 50 cm dypt og 80 cm høyt for 2 rotter. Man bør satse på et høyt bur, fremfor et langt da rotter liker og klatre og å ligge i høyden. Gitteravstanden bør ikke være mer en 1- 1 1/2 cm hvis du har unger eller jenter. Hvis du har litt større voksne gutter kan det funke med 2 cm. Buret må ha en fast plassering der det er skjermet mot direkte sollys og trekk. Bur som jeg anbefaler er Furet XL, Furet Tower, Jolly, Brio og Critter Nation.
 
Innredning i buret
Når man skal innrede et bur et det bare fantasien som setter grenser! Husk, som jeg nevnte i sted er det lurt å satse på høyden. I tillegg til vanelige ”rotteting” man kan få kjøpt på dyrebutikker kan man bruke pappesker som sovehus, en dorull som rør til små rotter, en genser som hengekøye, noe man kan ha vann i som kan brukes som badekar, greiner og mange oppbevaringsting fra ikea. Vanlige ting som man kan kjøpe på dyrebutikker ol. som jeg liker til rotter er jennyhyller, plastikksovehus (mye lettere å rengjøre enn tre) gnageleker, jennystiger, jennyrør, godishengere og dohjørne.

Burstrø
Rotter får veldig lett luftveis sykdommer og skal derfor ikke ha strø som støver veldig som f.eks. trespon. De skal heller ikke ha strø som er laget av bartrær da det ødelegger imunforsvaret og gir skader på leveren, også hos mennesker. Man kan bruke f.eks.hamp pellets og Toa-lätt (som jeg bruker) yesterdays news eller beKaay bedding. Jeg bruker også litt avispapir som de liker å bygge rede av. Man kan også bruke en håndduk eller et fleece pledd ol. Hvis du bruker håndduk på du være sikker på at den er hel, og kaste den når det blir hull i den, for små rotte ben og tær kan lett sette seg fast.

Rengjøring
Hele buret skal rengjøres og vaskes minst 1 gang i uken, med grønnsåpe og vann eller bare vann. Hvis du har 4 rotter eller mer anbefaler jeg at du vasker 2 eller flere ganger i uken.
Man bør også vaske litt hver dag som f.eks., å gå over hyllene med en klut, vaske hengekøyer og senger i vaskemaskinen, skifte do hvis de bruker det og selvfølgelig vaske vannflaske og matskål.

Lek og kosetid
Rotter er veldig aktive og nysgjerrige dyr som trenger mye oppmerksomhet og kos. De bør få være ute minst 1 time hver dag, og helst 2 eller mer. Når du har de ute kan du slippe de på et lukket rom. Hvis du har nye rotter du ikke kjenner må du passe godt på de, fordi de kan f.eks. Gnage på ledninger eller skade seg på andre måter. Man kan også godt ha de i f.eks. sofaen, men pass på, noen rotter hopper ned.


Tilslutt vil jeg absolutt anbefale deg å melde deg inn, eller titte innom Norsk Tamrotte Forenings forum. Det finner du på www.tamrotter.com

 

 

Her er en artikkel hentet fra http://tonje.org/rottefakta.shtml

Om tamrotter

 Tamrotter er fantastiske kjæledyr. De er enkle å få tamme, de trives godt sammen mennesker og kan lære enkle triks. De er nysgjerrige og intelligente og fulle av personlighet. Men nettopp fordi de er intelligente og nysgjerrige er de ett av de litt mer krevende burdyrene, og dette er viktig å tenke over før man skaffer seg tamrotter. Er du kun ute etter et enkelt lite burdyr du kan pusle med når du selv vil, er ikke tamrotter dyret for deg. De trenger store og spennende bur, daglige turer ut av buret, og man er nødt til å ha to eller fler sammen da rotter er flokkdyr og ikke trives så godt alene. Rotter er dessuten utsatt for mange arvelige sykdommer som luftveisinfeksjoner og kreft. Derfor er det lurt å kjøpe rotte fra en seriøs oppdretter, så er sjansen større for at man ender opp med friske og snille rotter.

Hva blir totalsummen for kjøp av rotte og utstyr?
Det er vanskelig å si en nøyaktig sum. Buret er som regel det dyreste, mitt kostet 2200 på tilbud. Du kan derimot spare mye på å kjøpe det brukt. Burinnredningen kan også fort koste litt. Men er du flink til håndarbeid og har tid, kan du lage mye av bur-innredningen selv. Hengekøyer, koseposer og tunneller kan for eksempel lages av fleece/bomull. Ellers kan man kjøpe flere ting på IKEA til en billig penge, ta en titt
her for å få gode tips. Selve rottene koster gjerne ikke mer enn noen hundelapper per stykk.

Hvor får jeg kjøpt tamrotter?
Du kan velge mellom å kjøpe fra oppdretter, fra dyrebutikk og å ta til deg omplasseringsrotter. Med mindre du vil ta til deg omplasseringsrotter vil jeg sterkt anbefale deg å skaffe rotteunger fra en seriøs oppdretter. Da vet du mer hva du får, og oddsene er større for å ende opp med sunne og snille rotter. Det er ingen overflod av rotteoppdrettere i Norge per i dag, så man kan risikere å måtte vente en liten stund, men det er det uten tvil verdt. Mail rundt til de forskjellige oppdretterne og forhør deg angående kull, da ikke alle er like flinke til å oppdatere hjemmesidene. Finn oppdrettere i nærheten av deg på
NTF's liste over oppdrettere eller her.

Vil du likevel ha fra dyrebutikk er det viktig at du er kritisk og tenker deg godt om på forhånd. Alt for mange dyrebutikker behandler dyrene feil, og/eller avler ukritisk på hva som helst. Hva kan dyrebutikken fortelle deg om rottenes familietre når det gjelder helse og gemytt? Er det aggressive rotter i slekta, eller mye sykdom? Bor rottene i tilfredsstillende bur? Om rottene er over 5 uker, er kjønnene skilt? Hva slags mat får de? Hva slags burstrø går de på? Virker begge foreldrene samt ungene friske, nysgjerrige og godlynte?

Om du er villig til å ta til deg omplasseringsrotter er det flott. Det er mange rotter der ute som trenger nye hjem, og selv skye/redde rotter kan med litt arbeid og tålmodighet bli snille og tillitsfulle kjæledyr. Ta en titt på disse sidene: Julirottenes Omplassering, NTF Forum, Finn.no og Dyrenett.no.

Hvor gamle må rottene være?
Rottene må være minst 5 uker gamle - det er først da de er gamle nok til å forlate moren.

Hvilket kjønn skal jeg velge?
Hunner er ofte mer aktive enn hanner, og de er mindre av størrelse. Dessuten har de naturlig nok ikke baller - dvs de store klumpene hannene har under halen, som noen synes er litt ekle ;) Hanner er gjerne mer kosete og rolige, men kan lukte sterkere og markere mer. Dette varierer dog veldig fra rotte til rotte.

En eller flere rotter?
Rotter er flokkdyr, og skal ikke bo alene! Uansett hvor mye du koser og er sammen med den, vil du aldri kunne erstatte en annen rotte. Ikke snakker vi rottespråk, ikke kan vi stelle pelsen deres, eller krølle oss sammen i hengekøyene sammen med dem. Hvis du fortsatt ikke er overbevist, se
denne videoen.
Det beste er ofte å kjøpe to eller flere rotter fra samme kull. Men pass på at de alle er av samme kjønn. Man burde aldri avle på dyr uten å ha omfattende kunnskap om avl og genetikk.

Hvor gamle blir rotter?
Norske rotter lever gjennomsnittlig 1 år og 6 mnd i følge
denne siden, men mange rotter blir eldre enn dette. Kjøper du rotte fra en seriøs oppdretter, samt tar godt vare på dem, er oddsene gode for å få en rotte som blir i hvert fall 2 år. En av mine forrige rotter ble nesten 3 år, så der var jeg heldig. At rotter blir over 3 er dessverre uvanlig. Les mer her.

For å gi rottene dine et så langt og godt liv som mulig er det viktig og ikke utsette dem for mye stress, gi dem et sunt og variert kosthold, ha dem ute hver dag så de får trim og ikke blir tykke, samt ha flere rotter sammen - en glad rotte lever lenger.

Dra dessuten heller til dyrlegen en gang for mye, enn en gang for lite...

Hvor store blir rotter?
Det kan variere veldig, rotter fra dyrebutikk pleier for eksempel å bli merkbart mindre enn rotter fra seriøse oppdrettere. Blir rotteungene tatt for tidlig fra moren kan dette også hemme veksten.
Gjennomsnittsvekten for en voksen hunnrotte ligger på omtrent 300-400 gram, mens hannene ligger på omtrent 500-600 gram.

Hvor mye må rottene være ute av buret?
Her er det mange delte meninger. Jeg personlig mener at 2 timer hver dag burde være et utgangspunkt for alle. Et helt liv innestengt i et bur er ikke noe særlig, selv om buret er stort og spennende innredet.

 

Hva spiser tamrotter?
Rotter spiser det meste, men det er visse ting de bør og ikke bør spise. På
denne siden har de en lang og oversiktlig liste over ja-mat og nei-mat. Ettersom siden er på engelsk har jeg skrevet en liten liste her og, men denne er veldig overfladisk. Jeg anbefaler alle rotteeiere å lese mer om fôring enn kun dette, da en god diett kan forlenge rottenes liv betraktelig.

Ja-mat:
• Tørrfôr for rotter. Dette bør være hoveddelen av rottenes diett. Les gjerne litt på nettet før du bestemmer deg for merke. NTF selger et fôr av super kvalitet som heter RM1/RM3.
• Frukt og grønnsaker (epler, druer, bananer, gulrøtter, agurk, salat, brokkoli, kokte poteter osv.)
• Rent og magert kjøtt som f.eks. kylling
• Egg (gi dem gjerne et helt hardkokt egg med skallet på, så får de litt å jobbe med)
• Sunne middagsrester i moderasjon er greit som kosemat (pasta, kylling, omelett, ris, fisk osv.)
• Korn og nøtter

 

Nei-mat:
• Menneskegodteri (noe er visstnok OK for dem å spise, men ettersom det er vanskelig å vite hva som er giftig/usunt og ikke er det best å holde dem unna alt, for sikkerhets skyld)
• Sterkt krydret mat
• Veldig fet eller søt mat
• Syrlige frukter som sitron, appelsin osv.

Rotter "lagrer" vann i kroppen, så ikke fortvil om de ikke drikker så mye. Men de skal likevel ALLTID ha tilgang på friskt vann. Hvis det blir veldig varmt om sommeren, kan du gi dem littegrann frosset mat og skifte vannet ekstra ofte, så det holder seg kaldt og godt.

Sykdom og helse
Rotter er mestere i å skjule svakheter og sykdom, så vær på vakt. Hvis en rotte plutselig endrer atferd kan det være tegn på at noe er galt. Det er lurt å veie rottene jevnlig, da vekttap kan være et tegn på at noe er galt. Pelsen burde være tykk og glatt (såfremt det ikke er en rex-variant), buste-/ståpels kan være et tegn på smerter. De fleste friske rotter er dessuten flinke til å holde pelsen ren, så begynner rotta plutselig å slurve med dette kan det være et faresignal. Øynene skal være trillrunde og klare.

Vanlige sykdommer hos rotter er blant annet luftveisinfeksjoner og kreft. Vær derfor på vakt om rotta begynner å nyse/puste tungt/surkle i pusten, og kjenn jevnlig etter svulstkuler.

 

Bading
Rotter er svært renslige dyr, og bruker mye av sin våkne tilstand til å vaske seg. Det er derfor sjeldent nødvendig å vaske dem, med mindre de begynner å lukte vondt eller har rulla seg i noe ekkelt. Bruk da en dyreshampo, eller en mild shampo for mennesker uten parfyme, og husk å skylle godt med lunkent vann. Hodet skal ikke vaskes. Pass på at rottene ikke blir kalde etter badet, da de lett kan dra på seg lungebetennelse. OBS: Ikke bad en syk rotte!

Noen rotter liker kanskje vann fra naturens side, men de fleste kan ikke fordra det. Derfor kan det være lurt å venne rotteungene til vann fra de er små, slik at bading ikke blir en negativ og stressende opplevelse. Denne videoen gir noen gode tips til hvordan man venner rotter til vann.

Klipping av klørne
Noen ganger er det nødvendig å klippe klørne til rotta. Dette varierer litt fra rotte til rotte, man må se det an. Her gjelder det samme som med hunder: unngå nervene! Klipp heller litt av gangen og oftere. Det viktigste er bare å få av spissen. Da slites klørne lettere ned av seg selv. Og pass på at klotangen du bruker er skarp.

 

Om rotteburet

For en utmerket liste over bur som passer bra for rotter, samt hvor man får kjøpt dem og hva de koster, klikk her: Burguiden. Noen av disse burene kan du være heldig å finne brukt og billig på finn.no, QXL, på NTF's forum osv.

Valg av bur

Det er en fordel om buret er høyt, da rotter er glad i å klatre. Sprinkelavstand på 1 til 1,5 cm pleier å passe til de fleste rotter, men store hanner kan som regel bo i bur med sprinkelavstand på opptil 2 cm uten problemer. Pass forresten på at sprinklene er lakkerte, da ulakkerte metallsprinkler fort trekker til seg skitt og lukt som det er håpløst å få bort. Bur som ofte er fine å bruke til rotter er ilder-, chinchilla-, og parakittbur. Marsvin- og kaninbur har som regel for stor sprinkelavstand og er alt for lave/små, sistnevnte gjelder også hamsterbur. Det kan likevel være praktisk å ha et litt mindre bur tilgjengelig som sykebur, feriebur osv. Da kan f.eks. buret Ferplast Mary være passende. Man kan også bygge et eget bur hvis man har tid og ork til det. Du kan finne mange gode oppskrifter ute på nettet, f.eks. her.

http://www.snute.net/forum/showthread.php?t=4241

Burets plassering

Jeg har buret i stua, og synes det er den beste løsningen. Da får jeg fulgt med på alt som skjer i buret, og rottene får fulgt med på alt det spennende som skjer rundt dem. Her er dessuten temperaturen jevn og fin, og ligger alltid på vanlig romtemperatur. Dette er viktig å tenke på mtp. varmeovner, åpne vinduer/lufteluker, sterkt direkte sollys o.l. Ujevn temperatur kan fort gjøre rottene syke. Ellers er det fint om buret kan stå litt høyt, både for å få det bort fra gulvkulda og fordi mange rotter føler seg tryggere i høyden. Dette gjelder så klart kun bur som ikke kommer med egne stativ (som mange av de større burene gjør).

Innredning

I buret kan du ha etasjer, tau, hengekøyer, hus, tunneller, rør-labyrinter osv. Du kan blant annet finne billig burinnredning på IKEA, her finner du en kjekk liste. Men husk på:
• Buret bør være lett å rengjøre, og alt skal kunne vaskes jevnlig.
• Alle etasjer og klatregjenstander må settes fast skikkelig. Rotter kan hoppe og herje en del.
• Det må være flere gode soveplasser å velge mellom.
• Løpehjul kan skade rottenes kropp og skjelett. De kan sette fast halen i sprinklene mens de løper, og de kan ødelegge ryggen ettersom rotta blir nødt til å bøye ryggen "feil vei". Løpehjul anbefales derfor ikke til rotter.

OBS: Ikke bruk hamstervatt. De lange fibrene kan vikle seg rundt rottenes føtter og stoppe blodtilførselen.

Her er noen eksempler på et godt innredet rottebur:
http://www.freewebs.com/randi0403/buret.htm
http://intetsrotter.dk/vishjemmeside...7623794

Burunderlag/burstrø

Burstrøen/-underlaget skal være så støvfritt som mulig, og ha en god oppsugningsevne. Vanlig sagflis skal ikke brukes, da det er laget av bartrær som støver og kan gi rottene luftveisinfeksjoner, dessuten utskiller det fenoler som er skadelig for rottene. Les mer om bruk av sagflis som burstrø her.
Strøet Yesterdays News er derimot et trygt og godt strø. Det er laget av resirkulert avispapir og støver ikke, det ligger tungt i burbunnen slik at det ikke fyker omkring, og det har en god oppsugingsevne. Beekay er et annet godt strø, som man får kjøpt via Norsk Tamrotte Forening. Det er laget av norsk asp, og er så og si støvfritt. Noen bruker også fleecepledd som burunderlag, men dette er mer vanlig i utlandet.